Czystość kuchennej restauracji zaczyna się od… zlewu!

Najprawdopodobniej twoja restauracja posiada kilka zlewów, które służą wielu celom na tyłach kuchni, dla kelnerów i za barem. Posiadanie odpowiedniego rodzaju zlewozmywaków w odpowiednich miejscach jest ważne nie tylko do wykonania wielu różnych zadań, od mycia szkła i ręcznego, po czyszczenie garnków i sztućców, jest to również istotna część twojego programu bezpieczeństwa żywnościowego, i coś, na czym inspektorzy zdrowia na pewno się skoncentrują.

polski biznes prom

Najpierw poznaj podstawy. Większość z was prawdopodobnie już to wie, ponieważ trzeba odpowiednio skonfigurować zlewozmywaki, aby przejść kontrolę. Ale jeśli myślisz o założeniu zupełnie nowej restauracji, poniższe informacje będą bardzo pomocne.

Rodzaje zlewów:

  • Zlewozmywaki – dość standardowe umywalki do mycia rąk.
  • Zlewozmywaki do naczyń 0 wybierz 1, 2, 3 lub 4 komorowe zlewozmywaki do spłukiwania i mycia naczyń. Program BHP wymaga zlewu 3-komorowego do właściwego odkażania naczyń. Jeśli chcesz umyć i napełnić garnku i inne duże naczynia kuchenne, zdobądź zlew o dużych rozmiarach.

Przy tym wszystkim, upewnij się, że kupujesz tylko zatwierdzone zlewozmywaki które mają funkcje, które zapobiegają gromadzeniu się brudu i bakterii.

Rodzaje baterii:

– te, które można zamontować bezpośrednio na zlewie.
– te do montażu na ścianie: te krany mocują się ze ściany i takie baterie ścienne to zdecydowanie najczęstszy typ w restauracjach

Zawsze łatwiej będzie zainstalować typ kranu, pod który są skonfigurowane zlewozmywaki i instalacja kuchenna. Dlatego np. jeśli masz hydraulikę wychodzącą poziomo ze ściany, używaj kranu naściennego.

Warto pamiętać, że źle dobrane krany mogą co roku marnować tysiące litrów wody! To kosztuje twoje pieniądze w restauracji, zwłaszcza jeśli chodzi o wyciek gorącej wody, ale także ma zły wpływ na środowisko. Z biegiem czasu uszczelki w kranie też ulegają zużyciu, co oznacza, że ​​nie tworzą idealnego uszczelnienia, gdy kran jest odkręcony. Pozwala to na wyciek wody nawet jeśli kurek jest zakręcony. Uszczelki te kosztują mniej niż zł i mogą zaoszczędzić setki złotych na kosztach mediów w ciągu roku.

Dbanie o zlewozmywaki i krany restauracyjne

Komercyjne zlewozmywaki i krany wykonane są zwykle ze stali nierdzewnej. Stal nierdzewna jest doskonałym materiałem, ponieważ jest trwała i odporna na rdzę, ale kilka prostych technik konserwacji może wydłużyć żywotność każdego zlewu lub kranu.

Nigdy nie używaj substancji ściernych ani detergentów. Stal nie jest nierdzewna ani nierdzewna. W rzeczywistości cienka warstwa chromu i / lub niklu pokrywa stal i nadaje jej połysk oraz zapobiega tworzeniu się rdzy. Kiedy używasz warstwy ściernej lub detergentu do czyszczenia stali nierdzewnej, ta cienka warstwa zostaje naruszona i pokazują się otwory, które umożliwiają rdzewienie.

Należy też codziennie myć zlewozmywaki i krany. Wilgotność jest najlepszym przyjacielem rdzy, a zlewozmywaki i krany w kuchni muszą być zawsze mokre przez cały dzień. Kiedy jednak czyścisz umywalki pod koniec dnia, upewnij się, że zostały porządnie wytarte miękką szmatką.

Może zainteresują Cię również te artykuły:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>