Moja mała gastronomia – od czego zacząć?

506dfcfd13f60

Jeśli od najmłodszych lat naszą pasją było gotowanie, a spełnieniem dziecięcych marzeń było otrzymanie małej, plastikowej kuchni pełnej garnuszków i kolorowych, kuchennych przyrządów – bardzo możliwe, że tę pasję chcieliśmy kontynuować w dorosłym życiu. Tylko jak się za to zabrać – “od kuchni”?

Branża gastronomiczna rozwija się w błyskawicznym tempie. Wciąż pojawiają się nowe trendy kulinarne, które szybko przechwyca każdy, kto chce być “na czasie”. Jeśli nasze zainteresowania zmierzają w tym kierunku, aby wiedzieć teoretycznie wszystko, co słychać w nowinkach kulinarnych, jeśli po wielu latach szkoleń, kursów i wyjazdów nasze umiejętności gastronomiczne wciąż się rozwijają, to znak, że jesteśmy gotowi na rozwinięcie skrzydeł. Małe, klimatyczne lokale to miejsca, które od lat cieszą się ogromną popularnością. Nie wymagają sporej ekipy kucharskiej, więc wykwalifikowana osoba nie powinna mieć problemów z kulinarnym poprowadzeniem takiego lokalu.

Gdzie wynająć lokal?

Kiedy po licznych planach, spotkaniach i przemyśleniach uda nam się doprowadzić marzenie do realizacji – pozostają kwestie techniczne oraz praktyczne. Warto zwrócić uwagę na to, w jakiej lokalizacji chcemy otworzyć naszą gastronomię i znaleźć idealny lokal do wynajęcia. Leszno oferuje liczne miejsca, bardzo nowoczesne, które idealnie nadają się na stworzenie nie tylko małej gastronomii. Trzeba pamiętać o tym, aby dojazd do naszego lokalu nie sprawiał trudności. Bliskość miejsc parkingowych oraz niezbyt spora odległość od centrum to elementy, na które szczególną uwagę zwracają klienci. Nie możemy naszej pierwszej małej gastronomii otwierać w mało widocznym miejscu – spowolni to rozwój.

Odpowiednia aranżacja wnętrza

soledo_10W momencie, gdy uda nam się znaleźć perfekcyjny lokal do wynajęcia, pozostaje tylko – albo aż – aranżacja tego miejsca. Tutaj możliwości jest sporo: możemy poprosić o pomoc projektanta wnętrz, który rozrysuje nam wszelkie plany, zgodne z naszymi oczekiwaniami. Możemy być pewni, że zadba on o to, aby w pełni wykorzystać możliwości danego miejsca. Odpowiednie zagospodarowanie, zaplanowanie lokalu to rzecz podstawowa – decyduje ona również o tym, czy nasi klienci będą czuli się komfortowo, czy chętnie powrócą do swojego ulubionego miejsca. Z drugiej strony warto zachować również klimat miejsca, który powinien być zgodny z charakterem naszej kuchni. Jeśli naszą specjalnością mają być dania orientalne, ciekawym rozwiązaniem jest dekoracja nawiązująca do kultury miejsc, z których pierwotnie wywodzą się oferowane przez nas potrawy. Klient powinien czuć pozytywną aurę, lecz przede wszystkim – komfort. Odpowiednie rozstawienie stolików, które pozwala na swobodną rozmowę, nieprzeszkadzanie sobie – to elementy istotne dla większości klientów. Czasem równie ważne jak smak podawanych potraw.

Jeśli nasza kuchnia ma opowiadać niezwykłą opowieść – przedstawmy ją również przez dekorację. Stwórzmy wyjątkowe miejsce spotkań, w którym będziemy spełniać swoje marzenia, tworzyć niezapomniane chwile i rozwijać się w zaskakującym tempie.

http://arkadia-leszno.pl/

1 komentarz

  1. Kamila Maszek pisze:

    Food trucki to bardzo popularny biznes obecnie 😉 Ale jak napisał degustator, jak Cię widzą, tak Cię piszą ;p byle jaka buda z jedzeniem nie jest ciekawą opcją na dobre jedzenie. Czasami warto posłuchać doświadczonych w branży, żeby wiedzieć co i jak robić, by zarabiać w gastro 😉 My na przykład mamy w naszym food tracku nowatorskie zlewozmywaki granitowe, które przyzna każdy klient wyglądają bardzo elegancko.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *