Właściwości oleju z czarnuszki

olive-oil-salad-dressing-cooking-olive

Olej z czarnuszki od najdawniejszych czasów znajduje swoje zastosowanie w ogromnej ilości dziedzin życia. Jego niespotykane właściwości zdrowotne dostrzeżone zostały już w starożytnym Egipcie – gdzie okrzyknięty został „złotem faraonów”. Olej czarnuszkowy znalazł swoje zastosowanie jako środek na wrzody i wiele alergii. Ponadto stosowany jest na skórę między innymi przeciwko trądzikowi i łupieżowi. Dodatkowo olej ten stosowany jest jako przyprawa nadająca smak potrawom korzennym. Poznaj z nami możliwości oleju z czarnuszki!

Skład oleju z czarnuszki

Ta niezwykle prozdrowotna substancja składa się w blisko 85 procentach z nienasyconych kwasów tłuszczowych, na które składają się między innymi kwas linolowy, oleinowy i alfa-linolenowy. Do tego wszystkiego dochodzi witamina E, sterole, biotyna oraz inne liczne mikroelementy i przeciwutleniacze. Jednak najważniejszym składnikiem omawianego oleju jest tymochinon – składnik olejku eterycznego pozyskiwanego z nasion czarnuszki, który w swoim działaniu porównywalny jest do aspiryny – wykazuje tendencje przeciwzapalne, przeciwbólowe i ochronne. Jednak jego najważniejszą funkcją jest potencjalne działanie przeciwnowotworowe.

Zastosowanie oleju czarnuszkowego

Wyżej omawiany olej posiada potencjalne zastosowanie antynowotworowe. Z niezliczonych badań laboratoryjnych i na zwierzętach – wykazuje on swój udział w śmierci komórek nowotworowych lub zahamowaniu ich rozwoju. Potwierdzony jest spowolniony rozwój komórek włókniakomięsaka za sprawą nasion czarnuszki. Do tego wszystkiego na przestrzeni wielu lat udowodniono, że olej czarnuszkowy hamuje rozwój raka wątroby, płuc, białaczki czy raka piersi. Wszystko to za sprawą tymochinonu.

Potwierdzone naukowo zostały również właściwości antywrzodowe. Nasz tytułowy olej pozytywnie wpływa na dolegliwości związane z nieżytem żołądka, grypą żołądkową oraz wrzodami. Badania wykazały, że olej z czarnuszki posiada porównywalne zdolności lecznicze do antybiotyków i omeprazolu w tej dziedzinie medycyny.

Poprzez padania kliniczne wynika, że olej z czarnuszki istotnie obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Nadmiar tych substancji prowadzi do miażdżycy – a co za tym idzie do chorób układu sercowo-naczyniowego. Dzięki naszemu olejowi możemy zapobiec rozwojowi cukrzycy.

Jak już wcześniej wspomnieliśmy – olej z czarnuszki znajduje swoje zastosowanie nawet w kuchni! Można go stosować wyłącznie na zimno, gdyż obróbka termiczna niszczy jego właściwości prozdrowotne. Czarnuszka nadaje potrawom korzennego smaku. Stosuje się go zazwyczaj do zup, sosów, sałatek czy twarogów. Przechowuje się go w temperaturze od 5 do 10 stopni Celsjusza, nie dłużej niż 3 miesiące od otwarcia.

Wywar z czarnuszki sprawdza się również w dziedzinie alergicznej. Łagodzi objawy kataru alergicznego, astmy oskrzelowej czy egzemy. Olej z czarnuszki jest również stosowany jako kosmetyk. Od zewnątrz chroni skórę przed oparzeniami i łagodzi podrażnienia. Ponadto stosowany jest do wspomagania leczenia schorzeń skóry – takich jak trądzik czy łupież. Do tego wszystkiego przyspiesza gojenie się ran.

Sprawdź nasz olej z czarnuszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>