Dlaczego organiczne suplementy są dla Ciebie lepsze?

W jakiś sposób przyjęto przekonanie, że musimy uzupełnić nasze diety o witaminy i minerały w postaci kapsułek lub tabletek, aby uzupełnić niedobory odżywcze, których nie otrzymujemy z posiłków. Dlaczego więc odtworzone witaminy nie działają tak samo jak te naturalnie występujące w żywności?

fish-oil-1915425_960_720

Badanie z 2002 r. Wykazało, że ani syntetyczne, ani częściowo syntetyczne składniki odżywcze nie mogą odpowiadać rzeczywistym w absorpcji, zatrzymywaniu i wykorzystaniu przez organizm. Bądź tym dostarczanym przez suplementy organiczne. Jedzenie jest złożone. Zawiera dziesiątki:

  • mikroskładników odżywczych,

  • kofaktorów,

  • enzymów,

  • fitoskładników,

które działają synergistycznie razem. W żywności witaminy mają postać enzymów lub koenzymów. Zmiany w tych naturalnych strukturach niszczą pożywny efekt, jaki te składniki odżywcze mogą zrobić dla naszego ciała. Poza tym, nie są w odpowiednich ilościach. Przyjmowanie izolowanych składników odżywczych może powodować niebezpieczne nierówności w ciele. „Za dużo” jednego składnika odżywczego może poważnie wpłynąć na wartości innych (np. Nadmiar witaminy D powodującej niedobór magnezu i nadmiar cynku powodujący niedobór miedzi).

Organiczna żywność uprawiana w naturalnym klimacie oferuje optymalne korzyści zdrowotne. Obejmuje to nasiona, orzechy, rośliny strączkowe, owoce, zboża i warzywa. Złożona struktura składników odżywczych i witamin znajdujących się w tych produktach po prostu nie może być powielana w laboratorium. To trochę tak, jakbyś poprosił kogoś o marchewkę i dał ci tabletkę beta-karotenu. Marchew da ci pełne spektrum odżywiania, które twoje ciało rozumie, wie jak naturalnie się rozkłada i używa. Tabletka z drugiej strony oferuje twojemu organizmowi jedną, samodzielnie wyizolowaną witaminę.

Wiemy, że dieta pełna owoców i warzyw wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka wielu przewlekłych chorób związanych ze starzeniem się, takich jak:

  • rak,

  • wiele chorób sercowo-naczyniowych,

  • udar,

  • choroby Alzheimera,

  • osteoporoza,

  • cukrzyca.

Większość z nas może dodać więcej owoców i warzyw do naszej diety, ale problem polega nie tylko na złych wyborów żywieniowych. Stres, problemy z trawieniem, choroby i leki mogą również powodować niedobory żywieniowe. Kiedy tak się dzieje, często jedzenie nie wystarcza i potrzebujemy suplementów, aby uzyskać składniki odżywcze potrzebne do promowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Wtedy właśnie suplementy organiczne są najlepszym rozwiązaniem, a nie witaminy syntetyczne które są częściowymi składnikami odżywczymi i w efekcie mogą działać jak “anty-składniki odżywcze”, ponieważ brakuje im synergetyków (tj. mikroelementów, kofaktorów i składników odżywczych), które są wymagane, aby przekształcić witaminy w energię. Ciało musi następnie „obrabować własne sklepy” radzą sobie z takim stanem niedoborów żywieniowych. Gdy składnik odżywczy nie jest w swojej naturalnej formie, oferuje bardzo mało twojemu ciału. Niektóre mleka są na przykład wzbogacone wapniem. Oznacza to, że syntetyczny wapń dodawany jest do mleka. Nasze ciała nie mogą naturalnie lub łatwo go wchłonąć – ponieważ nie działa to tak, jak działają nasze układy trawienne!

Artykuł powstał we współpracy z: Viridian producent.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *