Pożądane cechy i umiejętności kelnera

Niewątpliwie praca kelnera może być fascynująca. Trzeba umieć rozmawiać z ludźmi i nie mieć problemu z nawiązywaniem kontaktów. Uśmiech i pozytywne nastawienie, a także schludny wygląd to podstawa, gdyż pierwsze wrażenie się liczy, a kompetentnego kelnera utożsamia się z dobrą restauracją lub kawiarnią i chętniej się ją wybiera. Jakie są zatem pożądane cechy i umiejętności kelnera?

Uprzejmość i savoir vivre to podstawa

Używanie zwrotów grzecznościowych w stosunku do klienta jest podstawą. Zatem zanim zapyta się o zamówienie, trzeba gościa przede wszystkim przywitać, podając mu kartę. Kelner musi odczekać pewien czas zanim ponownie podejdzie do stolika, aby klient miał szansę namysłu. Oczywiście można poczekać aż wzniesie wzrok i przywoła, ale równie dobrze można po chwili podejść i zapytać czy już się zdecydował i czy chce, aby mu coś zaproponować. Podawanie zawsze rozpoczyna się od napojów lub wina. Posiłki są podawane w drugiej kolejności. Oczywiście w przypadku tego ostatniego konieczne jest przestrzeganie rytuału jego podawania. Kiedy klient przywoła kelnera w celu dokonania zapłaty, powinien w elegancki sposób wręczyć mu rachunek, a następnie poczekać aż się z nim zapozna.

Znajomość karty dań jest niezbędna

Umiejętność podawania poszczególnych dań jest bardzo ważna i tych kwestii można nauczyć się w szkole gastronomicznej, jednak jeszcze ważniejsza jest znajomość karty dań. Kelner musi umieć przedstawić klientowi, co kryje się pod tajemniczą nazwą potrawy, a nawet przybliżyć w jaki sposób jest ona przygotowywana. Zatem niezbędne jest choćby jednodniowe szkolenie na kuchni i poznanie wszystkich smaków i składników potraw. Niezbędna jest zatem dobra pamięć.

Dobra komunikacja z kuchnią

Kelner zawsze w każdym momencie powinien być świadomy jak wygląda stop-lista, tzn. których dań w danym dniu nie ma w karcie, bądź które z niej wypadły, ze względu na braki magazynowe żywności. Dlatego wtedy, gdy nie zajmuje się salą powinien mieć kontakt z kuchnią. Również w trakcie podawania poszczególnych dań musi zdobywać takie informacje.

Znajomość języków obcych w stopniu komunikatywnym

Jak wiadomo do restauracji bądź kawiarni przychodzą również osoby z zagranicy, dlatego niezbędna jest umiejętność posługiwania się językiem obcym w stopniu komunikatywnym. W zależności od lokalizacji lokalu gastronomicznego pożądana może być znajomość nie tylko angielskiego, ale również czeskiego, przy czeskiej granicy albo ukraińskiego lub rosyjskiego – przy ukraińskiej. Zatem w takiej pracy można dodatkowo szlifować swoje umiejętności językowe.

Dostępne oferty pracy na portalach takich jak Pracuj.pl mogą być bardzo korzystne. Godziwa płaca i odpowiednia atmosfera to podstawa w pracy kelnera. Oczywiście poza stałą pensją możesz liczyć również na dodatkowe napiwki, co nie jest bez znaczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *