Raport na temat pozostałości pestycydów – co masz w lodówce?

Grupa zajmująca się ochroną środowiska niedawno opublikowała listę produktów spożywczych najbardziej podatnych na zawartość pestycydów — i możesz chcieć sprawdzić swoją lodówkę, dlatego podzielimy się w tym miejscu z Tobą częścią informacji na ten temat, a jeśli chciałbyś dowiedzieć się więcej koniecznie poczytaj na temat pozostałości pestycydów.

Ale jeśli może znajdować się na półce w lokalnym sklepie spożywczym, dlaczego ma to znaczenie?

Agencja Ochrony Środowiska informuje, że większość ludzi nie jest zagrożona pestycydami i będzie narażona na działanie tylko niewielkich ilości w swoim życiu, ale niektóre pestycydy, które są dopuszczone do stosowania w jednym kraju – zostały zakazane w innych krajach ze względu na problemy zdrowotne i środowiskowe. Badania sugerują, że narażenie na niektóre pestycydy może zwiększać ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia i diagnozy ADHD u dzieci i choroby Alzheimera u dorosłych w ciągu całego życia.

Według najnowszego raportu ponad 70% produktów nieekologicznych w Polsce zawiera potencjalnie szkodliwe pozostałości pestycydów. W tych raportach chodzi o to, aby określić, która żywność jest najbardziej zanieczyszczona pozostałościami pestycydów. Oto produkty, które znalazły się na liście:

  • Truskawki

  • Szpinak

  • Jarmuż,

  • Kapusta

  • Gorczyca

  • Nektaryny

  • Jabłka

  • Winogrona

  • Ostra papryka

  • Wiśnie

  • Brzoskwinie

  • Gruszki

  • Seler

  • Pomidory

Organizacja przeanalizowała kilkadziesiąt popularnych owoców i warzyw pod kątem zanieczyszczenia pozostałościami pestycydów przy użyciu próbek. W swych badaniach przygotowuje każdą próbkę żywności poprzez mycie, szorowanie lub obieranie produktu, aby mieć pewność, że zgłoszony poziom skażenia pestycydami będzie odpowiadał oczekiwanemu narażeniu danej osoby.

Co dane z tego raportu dla nas oznaczają?

Organizacja następnie klasyfikuje produkty według poziomu zanieczyszczenia pestycydami. W tym roku stwierdzono, że ponad 90% próbek truskawek, nektarynek, jabłek, wiśni, szpinaku, i winogron dało wynik pozytywny na obecność pozostałości dwóch lub więcej pestycydów. Szpinak miał najwięcej pozostałości pestycydów w porównaniu z wagą każdej uprawy. W raporcie stwierdzono również, że pozostałości potencjalnie szkodliwego czynnika rakotwórczego zostały zidentyfikowane na produktach. DCPA, czyli Dacthal, został sklasyfikowany jako potencjalny czynnik rakotwórczy dla ludzi i został zakazany przez Unię Europejską w 2009 roku, co przeczytamy w raporcie. Był to najczęstszy pestycyd znajdowany na kapustach, gorczycy i jarmużu. W badaniach wykazano, że unikanie żywności, która może być skażona wyższymi poziomami pozostałości pestycydów, zmniejsza bezpłodność, wysoki wskaźnik masy ciała i chłoniaka nieziarniczego, chociaż ostateczne wnioski dotyczące korzyści zdrowotnych wynikających z diety organicznej nie zostały jeszcze sformułowane. Jak zaznaczaliśmy na początku – warto na ten temat dowiedzieć się dużo więcej i mieć większą świadomość na temat tego, co dokładnie kupujemy i z jakich źródeł to pochodzi, to jest dla zdrowia kluczowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *