Siedzenie przy ogniu, jedzenie przy ognisku – pomocne wskazówki

Nie ma nic lepszego niż siedzenie przy przytulnym ognisku. Ale dlaczego uważamy to doświadczenie za tak pocieszające? Reakcja relaksacyjna na ogień jest w rzeczywistości adaptacją ewolucyjną i to pokazuje, że siedzenie przy ogniu naprawdę może pomóc Ci się zrelaksować. Kieliszek grzanego wina pewnie też nie zaszkodzi!

Ognisko może zaoferować tak wiele… niezależnie od tego, czy będzie to ciepło zapewniające wygodę, ciepło do gotowania, oświetlenie tworzące atmosferę, czy po prostu wizualne odwrócenie uwagi, gdy rozmowa stanie się nudna.

Wykorzystując ciepło wytwarzane przez ogień, istnieje wiele urządzeń kuchennych, których można używać do gotowania na ognisku. Przyjrzymy się kilku opcjom. Zanim jednak zaczniemy przyrządzać dania na ognisku, musimy upewnić się, że jesteśmy wyposażeni i gotowi. Nieważne, co przyrządzasz na ognisku, przygotowanie jest kluczem.

Oczyść obszar wokół ogniska

Upewnij się, że przestrzeń wokół ogniska jest otwarta i czysta, umożliwiając swobodne poruszanie się i zapewniając miejsce na sprzęt do gotowania, gdy nie jest używany. Zmniejsza także ryzyko zapalenia się pobliskiego otoczenia przez żar.

Miej pod ręką środki do ugaszenia pożaru

Niezależnie od tego, jak bardzo jesteś doświadczony. Zawsze, gdy pali się ogień, istnieje ryzyko, dlatego upewnij się, że masz plan i sposób na ugaszenie płomieni, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Załóż rękawice odporne na ciepło i zamknięte buty

Te skórzane rękawice ochronne doskonale sprawdzają się podczas obsługi gorącego sprzętu lub podczas manipulowania sprzętem w pobliżu ogniska. Podczas przygotowywania jedzenia przy ognisku najlepiej jest mieć na nogach zamknięte buty, aby chronić stopy.

Przygotuj trochę oleju kuchennego i ręcznik papierowy

Będziesz musiał użyć oleju kuchennego i ręcznika papierowego, aby przygotować sprzęt taki jak https://art-win.pl/46-widelki-nierdzewne do przygotowania potraw przy ognisku, co pomaga zapobiegać przywieraniu potraw i znacznie ułatwia czyszczenie.

Trzymaj w pobliżu łopatę

Łopata nie musi być duża, aby pomóc w zarządzaniu ogniem podczas przenoszenia drewna opałowego lub przerzucania węgli.

Widełki nierdzewne do ogniska

Projekty są różne, koncepcja pozostaje taka sama – umożliwiają dodanie patelni, garnka, haczyków lub grilla w tej przestrzeni. Można je następnie regulować na wysokość w zależności od ciepła ognia i można je obracać, co pozwala na przygotowywanie posiłku z dala od płomieni.

Gdy już rozpalisz ogień i wygenerujesz wystarczającą ilość ciepła do gotowania, po prostu przymocuj patelnię, garnek lub grill do stojaka i umieść go nad płomieniami lub węglami. Należy pamiętać, że większy ogień nie musi oznaczać, że to jest lepsze dla potraw, ponieważ ciepło może być nierówne lub może dojść do przedostania się popiołu i sadzy do jedzenia.

To tylko wstęp, jest jeszcze wiele innych wskazówek dotyczących przyrządzania potraw i relaksu przy ognisku, dzięki którym możesz przygotować pyszną ucztę podczas przyszłych przygód w gronie rodziny i znajomych. Czas się za to zabrać!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *