Laboratoryjne badanie pasz – dlaczego ma tak wielkie znaczenie?

Pasza ma zasadniczy wpływ na produktywność, zdrowie i dobrostan zwierząt. Jakość pasz wpływa na jakość i bezpieczeństwo produktów zwierzęcych oraz na środowisko. Aby osiągnąć równowagę między tymi parametrami, wymagania żywieniowe zwierzęcia muszą być odpowiednio spełnione.

Dlaczego jest to aż tak ważne?

Zaufanie do informacji o wartościach odżywczych dowolnej paszy lub składnika pasz dostarczonych przez dostawców ma kluczowe znaczenie dla kupujących, ponieważ zapewnia gwarancję jakości paszy. Aktualne raporty z wielu krajów sugerują, że producenci i nabywcy nie zawsze mają zaufanie do danych dostarczanych z nieakredytowanych laboratoriów, co może negatywnie wpływać na ceny rynkowe i handel międzynarodowy. Dlatego ważne jest, aby laboratoria pracowały nad przyjęciem systemu zapewnienia jakości dla wszystkich swoich rutynowych analiz pasz.

Stosowane metody muszą być nie tylko uznawane na arenie międzynarodowej, ale wszystkie etapy procesu, od wstępnego przesłania próbki do przygotowania raportu końcowego, muszą być możliwe do prześledzenia. Międzynarodowe akredytowane laboratorium daje producentom i nabywcom pasz ogromne zaufanie do otrzymywanych danych. Daje to producentom pasz szersze możliwości rynkowe. Właściwe informacje o wartościach odżywczych składników i pasz umożliwią przygotowanie zbilansowanej diety, która spełni wymagania żywieniowe w celu:

  • dopasowania do fizjologicznego etapu rozwoju zwierząt
  • spełnienia celów hodowlanych

Warto poznać w tym kontekście krok po kroku proces poprowadzenia zespołu zarządzającego laboratorium przez różne etapy, od planowania budynku i układu laboratorium analizy pasz, po zatrudnienie odpowiedniego personelu i wybór metod, które tak jak GMP+ należy skonfigurować, z odpowiednimi wymaganiami sprzętowymi. Szczegółowa wytyczna dotycząca tego rozpoczyna się od zatwierdzenia metod, personelu i szkolenia; dotyczy systematycznych procedur konserwacji, kalibracji, badań biegłości i procedur kontroli jakości po końcowe raportowanie i audyt, których kulminacją jest końcowa kontrola akredytacyjna w szacowanym okresie.

Dzięki chęci zapoznania się z informacjami na ten temat od specjalistów, którzy duże doświadczenie laboratoryjne, a także osobiste doświadczenie w udanym podnoszeniu nieakredytowanych laboratoriów do uznawanego na całym świecie standardu akredytacji – ma się większą świadomość w odniesieniu do nabywanych produktów. Na takiej samej podstawie w końcu powstają wytyczne, które w efekcie pomogą rządom i producentom pasz, a także szeregowi instytucji, w tym badaniom i edukacji, w pracach nad stworzeniem laboratorium analizy pasz – zarówno jako integralnej jednostki, jak i niezależnego laboratorium komercyjnego – z międzynarodową akredytacją. Takie profesjonalne podejście do tematu zawsze ma sens. Dlatego, jeśli w jakikolwiek sposób jesteś powiązany z tematem – czy jako hodowca, czy jako końcowy konsument – warto wiedzieć więcej, aby być bardziej świadomą jednostką w odniesieniu do tego tematu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *