Czyszczenie piekarnika to duże wyzwanie. Naszymi przeciwnikami są przecież tłuszcz i przypieczone resztki jedzenia – to nie może być łatwe. Nie warto się jednak nadto zniechęcać, bo istnieją sposoby, dzięki którym wyczyszczenie piekarnika jest szybkie i skutecznie. Jakie to są?
Przygotowania – o tym pamiętaj!
Nim przystąpisz do czyszczenia, zadbaj o to, aby się do tego odpowiednio przygotować. Przede wszystkim sprawdź, czy piekarnik nie jest rozgrzany. Czyszczenie go od razu po użyciu grozi poparzeniem, więc stanowczo to odradzamy. Niemniej, jeśli zabrudzenia są stare i trudne do usunięcia, można delikatnie nagrzać piekarnik i rozpocząć mycie wtedy, gdy będzie już tylko ciepły (ani zimny, ani gorący). Zabrudzenia odejdą łatwiej, jednak pamiętaj o zachowaniu uwagi. Jeśli piekarnik dalej jest na tyle ciepły, że możesz się poparzyć, poczekaj kolejne 10 minut.
Czyszczenie blach i rusztu
Czyszczenie piekarnika warto zacząć od blach i rusztu. Najwygodniej będzie te elementy po prostu wyjąć i namoczyć w roztworze wody z wybranym środkiem myjącym. Dzięki temu nawet starsze zabrudzenia odejdą bez problemu i to tylko przy użyciu gąbki. Ponadto, w tym czasie, gdy blacha i ruszt moczą się, można przystąpić do czyszczenia ścianek piekarnika.
Sposoby na czyszczenie piekarnika
- Roztwór wody z octem. Wymieszaj ocet z wodą w proporcji 1:1 i przelej środek do atomizera. Następnie spryskaj nim wnętrze piekarnika i poczekaj kilka minut. Po tym czasie usuń środek nawilżoną ściereczką. To dobry sposób na usunięcie osadów z tłuszczu powstałych podczas codziennego gotowania.
- Roztwór wody, octu i sody oczyszczonej. Jeśli zabrudzenia są duże i przypalone, warto przygotować pastę z wody, octu i sody oraz (opcjonalnie) z dodatkiem soli. Proporcje dodajemy na oko, tak aby powstała pasta była gęsta i łatwa do nałożenia. Aplikujemy ją na zabrudzenia i zostawiamy na kilka minut. Po upływie tego czasu warto pastę rozsmarować gąbką, aby dokładnie usunąć zabrudzenia. Resztki środka zdejmujemy ściereczką.
- Płyn do zabrudzeń kuchennych. Na rynku istnieją różne specjalistyczne płyny do usuwania zabrudzeń kuchennych. Większość z nich jest przeznaczona również do czyszczenia piekarnika.
Czyszczenie obudowy piekarnika
Warto pamiętać, że piekarnik to nie tylko wnętrze. Jego obudowa również się brudzi, zwłaszcza gałki, które dotykamy codziennie. Czym najlepiej czyścić te elementy? I tutaj doskonale sprawdzi się uniwersalny płyn lub roztwór wody z octem. Należy jednak pamiętać, aby nie zmoczyć urządzenia zbytnio. Wilgoć szybko usuwamy ściereczką. Wszelkie niewielkie elementy i trudnodostępne miejsca warto czyścić specjalnymi gąbkami lub np. szczoteczką do zębów.